{ "title": "Apandisit Nedir", "image": "https://www.apandisit.gen.tr/images/apandisit-nedir.JPG", "date": "21.01.2024 02:30:10", "author": "Müştehir", "article": [ { "article": "
Apandisit, karnın sağ alt bölgesinde, kalın bağırsağın başlangıcında ve kör bağırsağın uç kısmında parmağı andıran bir organdır. Bağırsak genellikle 6-9 cm uzunluğundadır. Vücutta tam olarak fonksiyonu bilinmemekte, ancak bağışıklık merkezi ile alakalı birtakım maddeler salgıladığı sanılmaktadır. Cerrahi ile apandisitin alınması sonucunda vücutta herhangi bir işlev kaybı olmamaktadır.

Apandisit, apandisitin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Genellikle parmağı andıran apandisitin kök kısmında oluşan tıkanmaya bağlı olarak apandisit oluşum göstermektedir. Bütün yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen en çok 10-30 yaş arasında oluşum göstermektedir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit nedeni ile oluşan yakınmalar son 1 ya 1-3 gün içinde ortaya çıkabilir. Apandisitte en önemli belirti karın ağrısıdır. Karın ağrısı göbek kısmında ağır ağır başlar. İlk başlarda hafif ve belirsiz bir şekilde seyreder. Oluşan ağrı zaman geçtikçe yer değiştirir ve karın sağ alt bölgesine konumlanır. Ağrı hareket ettikçe daha da artar ve hiç geçmeden devam eder.

Apandisit nedeni ile oluşan ağrı ağrı kesici ilaç kullananlarda, diyabet hastalarında, yaşlılarda ve henüz çocuklarda daha farklı şekillerde oluşum gösterebilir. Apandisit nedeni ile sağlık kuruluşuna başvurmakta geciken bazı hastalarda apandisit patlayabilir. Apandisit patladığı zaman yaşanan ağrı bir süreliğine geçer ve hasta rahatlayabilir. Ancak birkaç saat sonra ağrı ateş eşliğinde daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkar.

Bulantı ve Kusma: Özellikle karın ağrısı başladıktan bir süre sonra bulantı ve kusma da yaşanabilir.

İştahsızlık: Apandisit belirtisi olarak iştahsızlık hastaların tümünün %90'ında ortaya çıkabilir. Kişi çok aç olduğu hale bir şey yemek istemez.

Apandisit Tanısı Nasıl Konulur?

Apandisit nedeni ile ortaya çıkabilecek belirtiler, aynı zamanda çoğu hastalığın belirtilerine benzediği için apandisit tanısı koymak oldukça güç olabilir. Apandisitin sürekli yer değiştirmesi ile teşhis etmek daha güç olabilir. Doktorun uyguladığı fiziksel muayenede hastanın hareket etmekten kaçınması ve hareket anında ağrının şiddetlenmesi apandisit olasılığını arttırır. Apandisit tanısı için bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi önemlidir. Hastalığı teşhis edebilmek için çevre organların hakkında da bilgi edinmek gerekebilir. Muayene anında karnın sağ alt bölgesine bastırıldığında ağrının şiddetlenmesi apandisit için önemli bir belirtidir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apandisit, oldukça kolay tedavi edilebilen hastalıktır. İlaç tedavisi ile apandisit tedavisinde başarı sağlanamaz. Özellikle antibiyotik kullanımı apandisit için hiç fayda sağlamaz. Çünkü apandisit antibiyotiklerin çok zor ulaşabileceği bir yerdedir. Apandisit tedavisi için en idea ve kesin yöntem cerrahidir. Cerrahi işlem sayesinde apandisit alınır, işlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer ve hasta 1 gün hastanede gözetim altında tutulur.

Apandisit tanısı konulan bir hastaya hemen tıbbi müdahale etmek gerekir. Çünkü apandisit öl tehlikesi oluşturabilecek ciddi bir hastalıktır. Apandisit tanısından sonra zaman kaybetmeden hastanın ameliyat edilmesi sorunu gidermek için yeterli olur.
" } ] }