{ "title": "Apandisit Nasıl Patlatılır", "image": "https://www.apandisit.gen.tr/images/Apandisit-Nasil-Patlatilir-96.jpg", "date": "19.01.2024 01:23:34", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Apandisit Nasıl Patlatılır, Apandis (Appendix vermiformis) karnın sağ alt kısmında, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde ve kör bağırsağın ucunda bulunan, parmağa benzer şekilde bir organdır. Uzunluğu genel olarak 6-9 santim arasında değişir. Vücut içindeki görevi tam olarak anlaşılamamış olmakla beraber, bağışıklık sistemiyle ilgili bazı maddeler salgıladığı bilinmektedir. Apandis içerisinde birçok ufak mikroorganizma denilen canlılar yaşar. Bu canlıların büyük çoğunluğu bağırsakta olan ve vücudumuz için gerekli ve yararlı olan mikroplardır.

Apandisit, apandisin iltihabı demektir. Çoğu vakit bu parmaksı organın kökünde ortaya çıkar ve tıkanmaya bağlı olarak meydana gelmektedir. Apandisin içi dışkı veya safra taşı gibi birtakım çevresel nedenlerden dolayı tıkandığında, kalın bağırsakla olan bağı zayıflar. Bu nedenle apandis içinde bulunan mikroplar zamanla kişi sağlığını bozacak duruma gelir. Bunun sonucu olarak iltihaplanma meydana gelir. Zaman ilerledikçe gelişen iltihaplanma ve mikropların dışarı atılamaması sebebiyle apandisin kütlesi artar, içerisindeki basınç güçlenmeye başlar ve nihayetinde apandis basınç nedeniyle patlar.

Apandisin Patlamasına Sebep Olan Etkenler: Apandisin çevresel etkenler dışında tıkanma ve patlamasına sebep olan başka bir durum ise lenf dokusunda meydana gelen etkenlerdir. Ancak bu durumun oluşum ihtimali diğer nedenlere göre daha düşüktür. Apandisit tüm yaşlarda meydana gelmesine karşın en sık 10-30 yaşlar arasında görülür. Buradan anlaşılacağı üzere apandisit nasıl patlatılır sorusunun cevabıolarak, yukarıda yazılanlara bakıldığında Apandisitin içerisinde oluşan basınç sebebiyle patladığı anlaşılmaktadır. Apandisin alınması halinde herhangi bir fonksiyon kaybı görülmemektedir.

" } ] }