{ "title": "Apandisit Kanseri", "image": "https://www.apandisit.gen.tr/images/apandisit-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 08:54:04", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "Apandisit Kanseri, çok ender olarak apandis organında kanser görülebilir. Sindirim sisteminde bulunan her 200 kanserden birinin, apandisiten kaynaklandığı bilinir. Apandisit ameliyatlarından sonra apandis organının doku incelemesinde, aşağı yukarı, %0.1-1.0 olasılıkta apandisit ya da apendiks kanserine rastlanmaktadır. Apandisit tümörlerinin %10'unu oluşturmaktadırlar.

Karsinoid tümör: Her 300 apandisit ameliyatından birinde ise karsinoid tümöre rastlanmaktadır. Karsinoid tümörler, apandis tümörlerinin aşağı yukarı %50'sini oluşturmaktadırlar. Bu kişilerde ortalama 5 yıllık sağ kalım %85 seyrindedir.

Adenokarsinoid tümörler: Apandisiten oluşan adenokarsinoid tümörlere goblet hücreli kanser ismi de verilir. Adenokarsinoid tümörlerde hem kanser hem de karsinoid tümörlerinin özellikleri bulunur ve bu sebeple bu ismi taşırlar. Bu tümörlerin seyri daha kötüdür ve ortalama 5 yıllık sağ kalma %78 civarındadır.

Psödomiksoma peritonei: Apandisiten oluşan ve hücre içermeyen yalnızca müsin içeren tümörlerdir. Apandis tümörlerinin %20'sini oluştururlar. Bu tümörler aynı jöle görünümünde olup, hayli büyük olmaktadırlar ve 10-15 kg ağırlığına kadar çıkabilirler. Karında şişlik, fıtıklaşma, huzursuzluk, bağırsak düğümlenmesi, yumurtalıkta kitleler ile kendini göstermektedir.

Taşlı yüzük hücreli karsinom: Çok nadir görülen fakat çok saldırgan bir tümör olup, bu tümör ağırlıklı olarak mide ve kalın bağırsakta görülmektedir ve nadiren apandisite yerleşebilir.

Paraganglioma: Damarlar, böbrek üstü bezi ve sinirlerin kenarlarında yer alan tümörlerdir. Genelde iyi huylu olarak kabul edilir ve cerrahi olarak çıkartılmaları, tedavi adına yeterlidir.

Apandisit kanseri belirlenmesi durumunda kalın bağırsağın sağ tarafının alınması gerekir ve bu girişime sağ hemikolektomi ismi verilir. Bu ameliyatlar geçmişte açık cerrahiyle gerçekleştirilirken, günümüzde kanser cerrahisi (Onkolojik Cerrahi) tecrübesi olan bu hasta grubunda 5 yıl sağ kalma %80 ve 10 yıl sağ kalma ise ortalama %60 seyrindedir.

Apandisit ameliyatı olan bir kişide belirtiler tekrarlayabilir mi?

1997'de Barber ve arkadaşı apandisit sebebi ile ameliyat olan hastaların %6.5'inde belirtilerin tekrarlayabileceğini belirlemişlerdir. Bu durumun apendiks organının bırakılan kök bölgesinde olabileceği ya da bu apandis kökünün (Güdük) uzun olması sebebiyle olabileceği düşünülmektedir. Bu hasta grubunda, ailevi Akdeniz ateşi ya da FMF hastalığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Apandis kanseri problemi yaşandığında hangi uzmana başvurmak gerekir?

Apandis kanserleri genelde, Genel Cerrahi, Radyoloji, Gastroenteroloji ve Onkoloji Uzmanlarının beraber yürüttüğü bir takip ile tedavi edilir. Bağırsak cerrahisi (Kolorektal cerrahi) üstünde yoğunlaşan cerrahlar ise kolorektal cerrah olarak bilinir.
" } ] }