{ "title": "Apandisit Bulguları", "image": "https://www.apandisit.gen.tr/images/apandisit-bulgulari.jpg", "date": "19.01.2024 20:32:50", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Apandisit bulguları, karnın sağ alt kısmında bulunan, parmak şekline benzeyen, kör bağırsağın ucunda bulunan bir organa verilen addır. Her insan da bulunan apadis organının vücut üzerindeki fonksiyonlarının ne olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak herhangi bir sorundan sonra apandisit organının ameliyat ile alınması vücutta bir değişiklik olmaz ve bir sorun teşkil etmez. Apandis organın herhangi bir sebepten dolayı iltihaplanması ve şişmesi durumdan dolayı apandisit adı verilen rahatsızlık ortaya çıkmaya başlar. Yenilen besinler, tümörler, meyve çekirdekleri ya da bazı yabancı cisimlerin apandis ağzını tıkamasından dolayı apandisit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Bu durumların yanı sıra bazı iltihaplı hastalıklar, karın bölgesine alınan bir darbe, dışkılardan dolayı, apandis yollarının enfeksiyondan dolayı tıkanmasından dolayı da apandisit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Apandisit rahatsızlığı apandis iltihaplanması ve bu sebepten dolayı şişmeye başlaması ile ortaya çıkmaya başlar. Bu şişme olayı ortaya çıkmaya başlar ve şişme olayı durmadan devam eder. En son radde olarak patlar ve içindeki iltihap diğer organlara yaymaya başlar ve çok tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. İşte bu tür durumların yaşanmaması için apandisit şişmesi olayı ortaya çıkar iken kendini göstermeye başlayan bulgular başlar başlamaz hemen önlem alınmalıdır. Öncelikle apandisit olayının ortaya çıkması ile kendini gösteren bulguları beraber inceleyelim;

Apandisit bulguları nelerdir?
İşte görüldüğü üzere apandisit rahatsızlığı ortaya çıkmaya başlarken birçok bulgu kendini göstermeye başlar. Ancak saymış olduğumuz bu belirtiler bazı hastalıkların yan etkisi ve belirtisi olarak da ortaya çıktığı için bu durumların nedeninin anlaşılması biraz zor olabilir. Apandis organı da diğer organlara nadiren biraz daha geride durduğu için anlaşılması oldukça zor bir hastalık çeşididir. Bu sebepten yukarıda saymış olduğumuz bulgular kendini göstermeye başlayınca kişi vakit kaybetmeden doktor muayenesi altında teşhis konulmalıdır. Yapılan muayeneler ve testler sonucunda apandisit teşhisi konulur ise hasta olan kişiye vakit kaybetmeden tedavi uygulanmalıdır. Kişi yukarıda saymış olduğumuz bulguları yaşamaya başladı ise ağrı kesici ya da bilinmeyen ilaçları kullanmaktan uzak durmalıdır. Apandisit rahatsızlığının ortadan kalkması için gerekli olan tedavi yöntemi ameliyat yöntemi ile apandis organı alınmalıdır. Eğer apandis patlamış ve diğer organlara yayılmaya başlamış ise diğer organlar iltihaptan temizlenir. Yapılan ameliyattan sonra hasta olan kişi 12 saat sonra ayağa kalkabilir ve yaklaşık olarak iki haftaya kadar eski sağlığına kavuşabilir. Kişi yediği yemeklerin sindirim sistemine zarar vermeyen besinler olmamasına dikkat etmelidir ve kendini yoracak ya da zarar verecek hareketlerden uzak durmalıdır.
" } ] }