{ "title": "Apandisit Ameliyatı", "image": "https://www.apandisit.gen.tr/images/apandisit-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 13:06:10", "author": "Karin", "article": [ { "article": "
Apandisit ameliyatı, kör bağırsağın ucunda bulunan apandisitin iltihaplanması sonucunda, vücuttan çıkarılması için yapılan cerrahi işlemdir. Vücut açısından faydası tam olarak bilinemeyen apandisitin iltihaplandığında mutlaka tedavi edilip çıkarılması gerekir. Aksi takdirde karın zarı iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Yaşları 10-30 arası olan kişilerde daha sık rastlanan bir durumdur.

Apandisitin belirtileri nelerdir?

İltihabın en belirgin özelliği künt şekilde başlayan karın ağrılarıdır. Göbek çevresinde başlayan ağrı, bir süre sonra karnın sağ alt kısmında hissedilir. Hareketle, sarsılmayla, gülmekle bile şiddetini arttırır. Sürekli şekilde ağrımaya başlayan bölgede apandisit patlaması meydana gelirse, ağrı bir süreliğine durur. Ancak ateş yükselmesiyle tekrar başlar. Bu belirti çocuklarda, şeker hastalarında ve yaşlılarda biraz farklı görülebilir. Hastalarda karın ağrısı ile iştahsızlık, bulantı ve kusma görülebilir. Bu belirtilerin bulunduğu hastalar yemeyi keserek, doktora başvurmalıdır. Bu esnada ağrı kesici ilaçların alınmaması gerekir. Ağrı kesiciler ağrıyı baskılayacağından, teşhisi güçleştirebilir.

Apandisit muayenesi ve teşhisi nasıl yapılır?

Ağrıyla birlikte doktora başvuran hastalarda, karnın sağ alt kısmına elle yapılacak baskıda yoğun ağrı hissedilir. Bu bölgeye bastırılıp eli ansızın çekmekle, karnın içerisinde elektrik çarpmış hissi oluşuyorsa, apandisit olduğu düşünülmektedir. Bu yapılan işleme rebaund adı verilir. Teşhise yardımcı olması için yapılacak kan tahlillerinde WBC beyaz küre ve CRP C-reaktif protein oranına bakılacaktır. Ayrıca ultrason tetkikleri yapılacaktır. Tetkiklerin bazı durumlarda normal çıkması apandisit düşüncesini uzaklaştırmamalıdır. Çünkü bu olay acil müdahale gerektirmektedir. Apandisitin patlaması hayatı riske atacaktır. Buna benzeyen rahatsızlıklarda takip edilerek teşhisin tam olarak konmasına çalışılır. Bazı durumlarda iltihabın ilerlediğinde organın karın içi tabakasıyla ve çevredeki organlarla sarmalandığı görülür. Bu hallerde karnın sağ alt kısmında bir kitle oluşur. Bu duruma plastron adı verilir. Bölgede apse ve çürüme belirtileri yoksa ameliyat ertelenerek, plastronon dağıtılmasına çalışılır. Bu 6-8 haftalık bir süreç yaşanmasına sebep olabilir.

Apandisit ameliyatı öncesinde bulunan riskler nelerdir?

Belirtilerin başlamasından sonraki ilk 24 saat yapılacak ameliyatlar oldukça başarılı geçecektir. Bu sürecin uzaması ameliyat anında ve sonrasında hastaya daha zor anlar yaşatacaktır. Bekleme süresinin uzatılması enfeksiyonla şişen apandisitin dolaşım bozukluğuna yol açmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda meydana gelen çürüme sebebiyle, apandisit patlaması (Perfore apandisit) meydana gelebilir. Bu olay ilk 24 saat içerisinde oluşabilir. Bu hem daha zor bir ameliyatı gerektirecek hem de hastanın ağrılarını bir süre dindirerek, yalancı bir düzelme sağlayacaktır. Organda delinme olduğunda iltihap çevreye yayılarak, apse oluşumuna sebep olur. Acil olarak ameliyat edilmeyen hastalarda karın içi iltihap gelişmesi izlenir.

Apandisit ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Ameliyat öncesinde 5-6 saat öncesinden aç olunması gerekir. Belirtilerle birlikte buna dikkat edilmesi önerilir. Ameliyattan önce hasta anestezi uzmanı tarafından kontrol edilerek gereken tedbirlerin alınmasına çalışılır. Hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanarak, kan sulandırıcı ilaç alanlarda gereken önlemler alınmalıdır. Acil bir ameliyat olduğundan bekleme yapılamaz.

Apandisit ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyatlar açık veya kapalı şekillerde yapılır. Açık yapılan ameliyatlarda, genel anestezi ya da belden aşağısı uyuşturulan hastanın karnını sağ alt bölümüne 2-3 cm bir kesik atılır. Yaklaşık 20-30 dakika sürecek olan ameliyatta, apandisitin kökü ve damarı bağlanarak çıkartılır. Teşhisin net olmadığı durumlarda göbeğin alt kısmına kesik atılabilir. Ameliyat için gelen hastalarda %10-15 oranında apandisitin sorunsuz olduğu ortaya çıkabilir. Kapalı yapılan ameliyatlarda hasta genel anestezi verilerek uyutulur. Yaklaşık 30 dakika süresince karından açılan deliklerden girilerek, ekrandan izleme yapılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu ameliyatların maliyetleri yüksek olsa da obez hastalarda, karın içi hastalıkları bulunanlarda ve genç kadınlarda tercih edilmelidir. Hasta bir gün hastanede gözlem altında tutularak taburcu edilir.

Apandisit ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Apandisitin alınması vücutta herhangi bir işlev bozukluğuna yol açmaz. Hasta normal koşullarda ameliyat sonrasında ayağa kalkıp, yürüyebilir. Özel bir beslenmeye ihtiyaç duymaz. Ağrı kesici ve antibiyotik verilerek taburcu edilir. 2-3 gün süresince kapalı kalacak olan bölge, 3. Gün pansuman yapılarak açılır. Apandisitte patlama, plastron gelişimi olan hastalar bir süre takip edilir. Hastaların ameliyat sonrasında ağır kaldırmamalı, ağır işlerden ve egzersizlerden uzak durmalıdır. Açık dikişler varsa, bunlar bir hafta sonra alınmalıdır.
" } ] }